In de historie leest u het verhaal over de totstandkoming van de fusieclub Roda JC
 en haar voorgangers.
 
 

Ontstaan

Als de KNVB in November 1954 overstag gaat en betaald voetbal officieel wordt toegestaan vinden er ook in het zuiden van Limburg enkele fusies plaats. De fusies zijn een voorwaarde om de statuten van voormalige betaald voetbal clubs van de NBVBaan te passen en zijn tevens een garantie voor kwijtschelding van schulden aan armlastige clubs zoals met name Juliana.
Besloten wordt om de 3 Kerkraadse clubs Bleijerheide, Kerkrade en Juliana te laten fuseren met de populaire profclub Rapid '54. Doch bij de besprekingen die de fusie moet vastleggen komen Bleijerheide en Kerkrade niet opdagen. De oorzaak ligt in de gang van zaken waarbij het gemeentebestuur en het bestuur van Juliana zijn betrokken, met name bij het afstaan van het Gemeentelijk Sportpark aan Rapid ´54, de financiële compensatie voor Juliana en het kwijtraken aan de belangrijkste spelers aan de Profclub

Op 14 november 1954 gaan Juliana en Rapid '54 dan samen verder als Rapid JC ( Rapid Juliana Combinatie ) het betaald voetbal in. ( zie uitleg de 1e fusie ).
Rapid JC draagt de kleuren rood en wit. Rode shirts met een witte kraag en witte broek. Rode kousen met witte omslag. Het speelt zijn wedstrijden op het terrein van het Gemeentelijk Sportpark te Kaalheide.

De nieuwe competitieopzet van de KNVB is om in twee tussenjaren te komen tot een eredivisie. Hierin strijden de sterkste clubs van het land om het kampioenschap. Als de competitie in november 1954 opnieuw van start gaat is de opbouw met 4 eerste klassen nog gelijk aan de voorgaande jaren. De vier kampioenen strijden om het landskampioenschap. Echter de beste negen clubs van elke eerste klasse promoveren het jaar hier opvolgend naar twee hoofdklassen. De overige clubs blijven dan in een aantal eerste klassen ingedeeld.
Aan het einde van het daarop volgende seizoen promoveren de beste negen clubs van beide hoofdklassen naar de Eredivisie. De laagste hoofdklassers en de hoogst genoteerde eersteklassers vormen samen twee 1e divisies. Terwijl de lager geplaatste eersteklassers samen twee 2e divisies vormen.

 


Prestaties

1954-55: KNVB 1e klasse
Eindigt als tweede en promoveert daardoor naar de nieuw te vormen Hoofdklassen

1955-56: KNVB Hoofdklasse
Eindigt op de gedeelde tweede plek en daardoor promotie naar de nieuw te vormen Eredivisie
Beslissingswedstrijd voor deel name aan de kampioenscompetitie.
Deelname kampioenscompetitie
Play-off kampioenschap
Nederlands Kampioen

 

Kampioenselftal Rapid JC

Staand: Hein Schafrath, Noud v. Melis, Huub Hanneman, Johan Adang, Hein Stroucken, Huub Jansen, Huub Bisschops

Hurkend: Willy Smeets, Wiel Coerver, Hein Vroemen, Sjef Mommertz


1956-57: KNBV Eredivisie

1957-58: KNBV Eredivisie

1958-59: KNBV Eredivisie

1959-60: KNBV Eredivisie

1960-61: KNBV Eredivisie

1961-62: KNBV Eredivisie.
18e en laatste plaats in de de Eredivisie. Rapid dat in financiële nood verkeerd wordt opgeheven en het Juliana gedeelte fuseert met Roda Sport.
De nieuwe club Roda JC neemt de plek van het gedegradeerde Rapid JC in de 1e divisie in.
 


Het einde

Aan het eind van het seizoen van 1962 verkeert Rapid JC in een sportieve en financiële malaise. Nieuwe sponsering blijkt alleen mogelijk op voorwaarde dat er maar éèn betaald voetbalclub overblijft in de Oostelijke Mijnstreek ( zie uitleg de 2e fusie ). Deze opvatting heeft tot gevolg dat acht jaar na oprichting Roda Sport en Rapid JC samen gaan in het huidige Roda JC. Op 27 juni 1962 ziet Roda JC voor het eerst het levenslicht. De nieuwe club komt uit in de 1e divisie in de plaats van het gedegradeerde Rapid JC